Ptasie Mleczko – zdrowe wyrzuty sumienia

  • ptasie_mleczko (1)
  • ptasie_mleczko (2)
  • ptasie_mleczko (3)

czekoladowa warstwa <- I garnek
-> puszka mleczka kokosowego - 400 g <- ( ekologicznego jeśli jest taka możliwość )
-> 2 łyżki kakao
-> 4 łyżki ksylitolu (miód) <- wersja zdrowa lub inne
-> 1/2 łyżeczki cynamonu
-> 2 łyżeczki agaru (wegetariańska żelatyna) <- wersja zdrowa
waniliowa warstwa <- II garnek
-> puszka mleczka kokosowego - 400 g <- ( ekologicznego jeśli jest taka możliwość )
-> 100 ml mleka roślinnego (np migdałowe)
-> 4 łyżek nasion chia
-> 4 łyżki ksylitolu (miód) <- wersja zdrowa lub inne
-> laska wanilii lub więcej
-> 1,5 łyżeczki agaru
Gotujemy osobno w II naczyniach połączone składniki -> bez agaru
-> po zagotowaniu dodajemy agar i gotujemy jeszcze do 7-10 min
Naczynie o średnicy 25 cm  lub kwadratowa blaszka -> przykrywamy papierem do pieczenia -> wlewamy 1/2 masy czekoladowej i wkładamy do lodówki na jakieś 3-5 min.
Następnie wlewamy na połowę czekoladowej masy ( która była w lodówce) całą waniliową masę i ponownie umieszczamy w lodówce na jakieś 15 min.
Oczywiście pozostała masa czekoladowa (1/2) stężała, ale to nie problem ponieważ lekko ją podgrzewamy i jest płynna. Zalewamy pozostałą 1/2 masy czekoladowej naszą formę i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Smacznego!!!

Brak komentarzy.

Zostaw komentarz