W naszych organizmach znajduje się około 60 pierwiastków. Przybierają one formę organiczną (w swojej budowie posiadają cząsteczki węgla) lub nie. Składniki mineralne to jednak coś troszkę innego ponieważ jest to wydzielona grupa pierwiastków, która zostaje po spaleniu tkanek w postaci popiołu (to około 4% całkowitej masy ciała człowieka). Składniki mineralne dzielimy na dwie grupy: 1. makroelementy - stanowią więcej niż 0,01% a zapotrzebowanie na nie wynosi więcej niż 100mg/osobę w ciągu dnia. Makroelementy to: - wapń - fosfor - magnez - potas - sód - chlor - siarka 2. mikroelementy - stanowią mniej niż 0,01% w organiźmie człowieka, zapotrzebowanie na nie wynosi mniej niż 100mg/osobę w ciągu dnia. Mikroelementy to: - żelazo - cynk - miedź - mangan - fluor - jod - selen - chrom - inne Wszystkie mikroelementy nazywamy pierwiastkami śladowymi. Są też tzw. pierwiastki ultraśladowe m.in. nikiel, kobalt, molibden, wanad. Wszystkie z powyższej listy makroelementy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być (jako tzw. składniki odżywcze) dostarczone w odpowiedniej ilości do organizmu, przy czym zarówno nadmiar jak i niedobór może skutkować różnymi objawami, których bagatelizowanie może doprowadzić do wszelkiego rodzaju chorób. Nie wszystkie jednak mikroelementy są niezbędne. Do mikroelementów niezbędnych zaliczamy: - żelazo - mangan - cynk - miedź - kobalt - chrom - molibden - selen - jod - fluor Przypuszczalnie niezbędne mikroelementy to: - bor - krzem - cyna - nikiel - wanad Wg nauki dietetyki pierwiastki niezbędne to te, których niedobór powoduje pewne objawy ustające jednak po uzupełnieniu danego pierwiastka i znane są funkcje jakie pełni dany pierwiastek w organiźmie. Ale do rzeczy. Skąd, ile, kiedy i jak to w ogóle okiełznać? Zanim przejdę w kolejnych częściach artykułu do omawiania poszczególnych pierwiastków musicie wiedzieć, że źródłem składników mineralnych jest żywność, woda oraz sól. Na mojej stronie staram się propagować zrównoważoną dietę pod względem ilościowym (ustalaną w zależności od wielu czynników) oraz i nawet przede wszystkim zróżnicowaną w to co spożywacie. Wybieranie nieprzetworzonych produktów, z dobrych źródeł oraz spożywanie różnorodnych produktów spożywczych może bez specjalnego liczenia dostarczyć odpowiednią ich ilość do organizmu. Pamiętajcie! Organizm człowieka może funkcjonować nawet przy znacznych wahaniach pewnych składników ponieważ dysponuje mechanizmami regulacji wchłaniania jelitowego, magazynowania i wydalania. To tak jak z aminokwasami i roślinnym ich źródłem. W cyklu artykułów przedstawie krótko wszystkie makro i mikroelementy.