Blog

PIERWIASTKI

W naszych organizmach znajduje się około 60 pierwiastków. Przybierają one formę organiczną (w swojej budowie posiadają cząsteczki węgla) lub nie. Składniki mineralne to jednak coś troszkę innego ponieważ jest to wydzielona grupa pierwiastków, która zostaje po spaleniu tkanek w postaci popiołu (to około 4% całkowitej masy ciała człowieka). Składniki mineralne dzielimy na dwie grupy: 1....
more

Normy żywieniowe ludzi zdrowych i aktywnych – Cz. 1 – WĘGLOWODANY

Ile i co jeść aby było zdrowo i bezpiecznie? Na to pytanie po prostu nie potrafimy sobie często odpowiedzieć. Internet zasypuje nas mnogością wszelkich porad, w których gąszczu się gubimy. Postaram się (jak zwykle) wyjaśnić tę kwestię w skrócie. Zacznijmy od pojęcia norm żywieniowych. Definicja normy żywieniowej określa ilość energii oraz niezbędnych składników odżywczych w przeliczeniu na...
more

Białko – co musimy wiedzieć?

Normy żywieniowe - Białka - co musimy wiedzieć oraz czy białka roślinne są do niczego? Narosło wiele mitów na temat białek roślinnych i ich wykorzystania w organiźmie człowieka, a to że jest niepełnowartościowe, a to że się nie przyswaja, a to że nie zbudujemy ładnej sylwetki bazując jedynie na takim białku itd itd. Cóż... dla mnie to...
more

Posiłki potreningowe – trochę rozważań…

Zewsząd słyszymy, że posiłek potreningowy powinien jak najszybciej uzupełniać tzw. glikogen mięśniowy. Nie będę obalał teorii i badań uczonych, chciałbym jednak zwrócić na pewną rzecz uwagę. Jedno słowo o glikogenie - jest to obok glukozy, prekursorów 3-węglowych oraz tłuszczowców (triacyrogliceroli z tkanki tłuszczowej) główne źródło (paliwo) energii w organiźmie człowieka po strawieniu i wchłonięciu węglowodanów, a...
more